Zewnętrzne lusterka fotochromatyczne- lewe lusterko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sawus1990
    Classic
    • 2011
    • 30

Z tego, co widać na fotkach, dużo pomoże dobre wypolerowanie. Napewno większość rys zginie, a te najgłębsze będą bardzo mało widoczne. Najlepiej polerować miękkim filcem na mokro, a także na sucho, w zależności od efektów. Ostrożnie z pastą polerską, bo mocniejsze przyciśnięcie ściera więcej lakieru.
  • paisak
    Drive
    • 2010
    • 96

Witam!

Mam takie pytanie- moja octi jest wyposażona w zewnętrzne lusterka fotochromatyczne. Zauważyłem, że lewe lusterko nie ściemnia się tak jak lusterko prawe i zewnętrzne. Czy nie powinny one działać identycznie? Czy jest to zależne w jakiś sposób od strumienia światła ( chociaż czujnik jest jeden, na lusterku wewnętrznym, prawda?)?

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A duża jest ta różnica? Ja mam wrażenie, że u mnie wszystkie się ściemniają równomiernie.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Darekgda
        Rider
        • 2010
        • 611

Tak jak piszesz , powinny działać razem i na tym samym poziomie , jeśli jedno odstaje ( świeci ) to przypuszczam że któryś kabelek kaput .

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

Re: Zewnętrzne lusterka fotochromatyczne- lewe lusterko

Zamieszczone przez paisak
          Czy nie powinny one działać identycznie?
          Powinny się ściemniać jednocześnie tak samo
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• heretyk
            Rider
            • 2009
            • 549
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja sie podepne z innym pytaniem. Jak to jest tymi sciemniajacymi sie lusterkami. Jezeli jest czujnik to sciemniaja sie wszystkie czy byla/jest opcja: tylko wewnetrzne lub wewnetrzne i Zewnetrzne L+P?

Slyszalem tez o wewnetrznym i tylko jednym sciemniajacym sie, bodajze lewym, ale to dla mnie mijalo by sie z celem... Jakie byly kombinacje przed FL i po FL ?
            Zostały mi czesci, po szkodniku:
            VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
            Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• cysterniarz
              RS
              • 2008
              • 1887
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

paisak, ściemniają się równomiernie. Potestuj bo może nie działa to lewe (może ktoś kiedyś wymieniłwkład na zwykłe). Poproś kogoś niech stanie za tobą, włączy jupitery a Ty włącz/wyłącz fotochrom na lusterku wewnętrznym i obserwuj to L czy reaguje.

Komentarz

• paisak
                Drive
                • 2010
                • 96

lewe lusterko ściemnia się, ale nie tak jak prawe i nie jest to na pewno równomierne ściemnianie

Komentarz

• Darekgda
                  Rider
                  • 2010
                  • 611

Zamieszczone przez heretyk
                  Ja sie podepne z innym pytaniem. Jak to jest tymi sciemniajacymi sie lusterkami. Jezeli jest czujnik to sciemniaja sie wszystkie czy byla/jest opcja: tylko wewnetrzne lub wewnetrzne i Zewnetrzne L+P?

Slyszalem tez o wewnetrznym i tylko jednym sciemniajacym sie, bodajze lewym, ale to dla mnie mijalo by sie z celem... Jakie byly kombinacje przed FL i po FL ?
                  Ściemniają się wszystkie jednocześnie , co do opcji wew. lub zew. nic mi o tym nie wiadomo .
                  Wewnętrzne + lewe (jest)+ (był )standard wyposażenia w lusterka samościemy , prawe za dodatkową $ , koledzy chcący dołożyć prawe szukają z angoli ( ~400 zł )

Komentarz

• heretyk
                    Rider
                    • 2009
                    • 549
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez DAREKGDA
                    Zamieszczone przez heretyk

Ściemniają się wszystkie jednocześnie , co do opcji wew. lub zew. nic mi o tym nie wiadomo .
                    Wewnętrzne + lewe (jest)+ (był )standard wyposażenia w lusterka samościemy , prawe za dodatkową $ , koledzy chcący dołożyć prawe szukają z angoli ( ~400 zł )
                    No wlasnie. Ja mam sciemniajace sie wewnetrzne, ale zewnetrzne juz nie. Troche bez sensu bo czasami jeste oslepiany wlasnie lusterkami bocznymi...
                    Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• bobolino
                      Rider
                      • 2010
                      • 392

W żadnym aucie, które posiadałem, nie byłem oślepiany lusterkami zewnętrznymi. Wewnętrznym owszem. Kwestia prawidłowego ustawienia lusterek bocznych. Rzecz jasna pomijam sytuacje, kiedy ktoś podczas wyprzedzania "mrygnie" na pól sekundy długimi, ale i tak odbicie w lusterku bocznym nie wali mnie po oczach = nie oślepia.

Komentarz

• heretyk
                        Rider
                        • 2009
                        • 549
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez bobolino
                        W żadnym aucie, które posiadałem, nie byłem oślepiany lusterkami zewnętrznymi. Wewnętrznym owszem. Kwestia prawidłowego ustawienia lusterek bocznych. Rzecz jasna pomijam sytuacje, kiedy ktoś podczas wyprzedzania "mrygnie" na pól sekundy długimi, ale i tak odbicie w lusterku bocznym nie wali mnie po oczach = nie oślepia.
                        Dobra moze przesadzilem oslepiany, ale nie o tym mowa tutaj. Czy mozliwe ze mam tylko wewnetrznie sciemnaijace sie lusterko a zewnetrzne nie czy tez gdzies jest uszkodzenie.

Specyfiakcja przy zamowieniu nie mowiala o sciemnijacych sie lusterkach zewnetrzynch wiec zawsze uwazalem ze jest OK. ale w sumie multifunkcji tez w kodach nie ma, a fizycznie jest

Komentarz

• bobolino
                          Rider
                          • 2010
                          • 392

Być może to iluzja optyczna. Zawsze tak jest, że jeżeli masz auto w lewym lusterku, to kąt odbicia jest większy, niż w prawym. Prawdopodobnie nie masz zewnętrznych lusterek chromatycznych.

Komentarz

• heretyk
                            Rider
                            • 2009
                            • 549
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Być może to iluzja optyczna. Zawsze tak jest, że jeżeli masz auto w lewym lusterku, to kąt odbicia jest większy, niż w prawym. Prawdopodobnie nie masz zewnętrznych lusterek chromatycznych.
                            Ale ja sie nie pytalem o prawa fizyki, ani o prawdopodobienstwo posiadania lusterek chromatycznych.
                            Mam fotochromatyczne wewnetrzne, zewnetrzne nie. Pytanie czy jest taka mozliowsc czy poprostu jakis kabelek zasniedzial. Lusterka posiadaja oswietlenie komforotwe tak bajdywaj. Tylko bez wrozenia z fusow i niech sie ktos wypowie zorientowany

Komentarz

• bobolino
                              Rider
                              • 2010
                              • 392

Skoro nie masz lusterek zewnętrznych ściemnianych, to, kurna, o jaki kabelek pytasz?!
                              Ja teraz nic z tego nie rozumiem...

Komentarz

• heretyk
                                Rider
                                • 2009
                                • 549
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Przeczytaj caly watek. Kolega DAREKGDA zasugerowal ze jak jest fotochrom wewnatrz to powinien byc rowniez zewnatrz. Mnie logika podpowiada to samo, zwlaszcza ze mam lusterka z oswietleneim komfortowym. Stad pytanie: czy byly wersje O2 ktore mialy tylko fotochrom wewnatrz, jezeli tak to nie ma tematu.

Komentarz

• bobolino
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 392

Czytaj uważnie.
                                  Kolega DAREKGDA nic nie sugerował, tylko odpowiedział na pytanie kolegi "paisak", który MA lusterka fotochromatyczne.
                                  To Ty wypuściłeś sugestię, że być może Twoje też są fotochromatyczne, a to zmienia postać rzeczy, prawda?
                                  I nigdzie nikt nie napisał, że jak jest fotochrom wewnątrz, to musi być zewnątrz! Napisał, że skoro JEST, to musi działać wewnątrz, jak i na zewnątrz. A reszta to juz Twoje myślenie życzeniowe, na które odpowiedziałem.

Komentarz

• heretyk
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 549
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kolega DAREKGDA odpowiedzial na mojeg posta (nawet mnei zacytowal). Zasugerowal ze standartem bylo:

(wewnetrzne+ 1 zewnetrzne )

plus za dodatkowa oplata:

(drugie zewnetrzne).

Nie wiem czy to moje myslenie zyczeniowe czy Twoj wtorny analfabetyzm. Naprawde nikogo nie chce obrazac, doceniam chec pomocy, ale ja do cholery zadalem proste pytanei czy: wystepowaly fotochromy wewnatrz bez fotochromu zewnatrz. Na tym sie skupmy.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 11 20:49 ]
                                    Paradoksalnie odpowiedz na moje pytanie znalazla sie na naszym forum:

Z mojej strony temat wyczerpany.

Komentarz

• bobolino
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 392

Kolega DAREKGDA odpowiedział na twojego posta, zakładając, że masz fotochromy! I że muszą działać wszystkie razem.
                                      Nigdzie nie napisał, że standardem było wewnętrzne + jedno zewnętrzne. Rozumiesz?
                                      Ty tak sobie to ubzdryngoliłeś i tej wersji się trzymasz.
                                      Napisał, że lewe mogło być (a tobie prawe), ale to w wersji angielskiej.
                                      Wtórny analfabetyzm, ha!

PS.
                                      Paradoksalnie ten link niczego nie wyjaśnił.
                                      Napisz, czy masz boczne lusterka fotochromatyczne, czy nie. To wszystko wyjasni.

Komentarz

• heretyk
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 549
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

bobolino, Naprawde dziekuje za chec pomocy. Ja slowa darekgda zrozumialem jak zrozumialem. "Wewnętrzne + lewe (jest)+ (był )standard wyposażenia w lusterka samościemy " Nadal nie uwazam ze cos sobie "ubzdryngolilem" Pytanie bylo zadane jasno. Ty wyskoczyles ze swoimi teorami jak filip z konopi, zamiast odpowiedzeic tak lub nie. Dodatkowo widze ze masz monopol na racje. Jezeli chcesz dalej leczyc kompleksy naprawde mozemy smialo porozmawiac na priv, bo nie ma sesnu zasmiecac forum. Link do odpowiedzi zalaczylem,a cala reszta to zupelnie niepotrzebna paplanina.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 11 21:14 ]
                                        Jak niczego nie wyjasnil?!?! CYTAT:
                                        Nie w każdym modelu z wewnętrznym lusterkiem fotochromatycznym, lusterka zewnętrzne też są fotochromatyczne. (...)

Komentarz

• bobolino
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 392

OK, kończymy. Ja do Ciebie nic nie mam, nie ma sensu ciągnąć tego dalej.
                                          3maj się, pozdrawiam.

Komentarz

• Darekgda
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 611

Ale burza się zrobiła , i o co ? ale do rzeczy , kolego heretyk nie spotkałem się z autem (skoda octa ) które posiada fotochrom tylko wewnętrzny w wersji fabrycznej bez lewego , ale może ....
                                            jeśli masz działające prawe to na 100% powinno być lewe ( auto nie z wysp sprowadzone ? ) , a to czy jest sprawne czy nie to musisz sam sprawdzić , generalnie lustereczka z fotoch. mają dookoła plastikową ramkę , jeszcze prościej zdejmij obudowę lusterek i będziesz widział co tam siedzi .
                                            Manual jest zamieszczony jak to zrobić , sorki ale nie będę szukał co by podlinkować , powodzenia
                                            w rozgryzieniu tematu .

Komentarz

• bobolino
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 392

No i ja właśnie o tym pisałem.

Komentarz

• heretyk
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 549
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No i ja właśnie o tym pisałem.
                                                No wlasnie, bo ja tez
                                                Darek napisal ze "nie spotkałem się z autem (skoda octa ) które posiada fotochrom tylko wewnętrzny w wersji fabrycznej bez lewego " i to zasialo we mnie ziarenko niepewnosic a nie ze sobie nabzdyngolilem ze mam fotochromy. Dlatego potrzebowalem potwierdzenia ze byly wersje tylko z wewnetrznym samosciemniajacym sie. Odopweidz znalazla sie wlasnei w linku ktory podeslalem.

Komentarz

• bobolino
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 392

OK.

Komentarz

Pracuję...